2022 Minä ja muut

TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA, TAMPERE

12. – 29.3.2022

LEHDISTÖTIEDOTE

Tiedän millainen on ihminen
Se pelkää kuolemaa, mut miettii kuitenkin ensiks rahaa
Minun kanssa sinä et tartte rahaa
etkä sinä kuole

– Risto

Galleria Mältinrannan näyttely Minä ja muut on tähän astisen urani suurin yksityisnäyttely ja jonkinlainen välietappi 23 vuoden maalaamisen jälkeen.

Maalauksissani on ihmishahmoja, joko yksin tai pyrkimässä yhteyteen toisen kanssa. Kuvaan töissäni ihmisen kokemusta omasta ruumiillisuudestaan ja eksistenssistään maailmassa, sitä tilaa jonka hän fyysisesti ottaa. Toisaalta käsittelen myös sosiaalisten suhteiden vaikeutta, kohtaamisia yksilöiden kesken. Esitetyt tilanteet vaihtelevat hellyyden ja väkivallan välillä.

Olen jättänyt töistä päät pois tai hyvin viitteellisiksi, koska tarkoitukseni ei ole esittää toisia ihmisiä tuolla jossain, vaan meitä tässä näin. Katsoja saa itse päättää ketä tilanteissa näkee ja kehen samaistuu; tämä käy helpommin kun hahmoilla ei ole kasvoja.

Maalaustapani ei ole naturalistinen, vaan konstruktiivinen. Pyrin pitämään maalauskieleni auki siten, että katsojalle näkyy kuinka asiat ja ihmiset rakentuvat, kuinka monikerroksellista kaikki on.

Saan aiheita näköhavainnosta, fiktiosta, unista ja kuvittelemalla. Se tapahtuu kuin itsestään. Talvella 2021 olin maalaamassa Pariisisssa ja työhuoneeni kalusteille vain asettui koulukavereita opiskeluajoiltani (Ateljeevierailu). New Yorkin matkalta mieleeni jäi työtilani sohva, joka sittemmin täyttyi röyhkeillä tyypeillä (Sohva II). Kesällä 2005 olin baarissa Pariisin sateenkaarialueella, ja vuonna 2021 muistojeni ihmiset asettuivat poseeraamaan minulle teokseen Rue des Archives, kuin päivääkään siinä välissä ei olisi kulunut.

Kuolleet ja elävät, muistot, unet ja kuvitelmat, kaikki yhtä paljon läsnä.