Tuula Anttonen

etusivu / cv / contact

Human Contacts

Kaapelin galleria, Helsinki 25.8.-11.9.2011

Tunteet ja fyysisyys ovat läsnä maalauksissa, joissa ihminen koskettaa lajitoveriaan.

Aiemmissa maalauksissaan Tuula Anttonen (s. 1970) keskittyi yksilöön ja tämän ruumistietoisuuteen. Kaapelin Gallerian Human Contacts -näyttelyssä Anttonen maalaa ryhmäkohtauksia, joissa yksilöt toimivat yhdessä.

"Sosiaalisuus ja yhteys toiseen ovat monimutkainen juttu", taiteilija pohtii. "Esimerkiksi kosketus voi olla joko syvimpien toiveiden täyttymys tai rajojen rikkomista, väkivaltaa. Yhteisöön kuuluminen merkitsee turvaa - toisaalta se voi tarkoittaa yksilön oikeuksien loppua."

Uusimmissa maalauksissaan Anttonen käsittelee kysymyksiä yksilön autonomiasta, huolenpidon rajoista, riippuvuudesta ja valtataistelusta yhteisössä. Anttosen tapa rakentaa ihmiset jotenkin konstruktivistisesti ja kasvojen esittämistä välttäen tekee hahmoista hiukan mekaanisia, jonkinlaisia ihmisen prototyyppejä. Tämän seurauksena syntyy riittävä välimatka - vieraantuminen - hypoteesien lausumiseksi omista lajitovereista.

--- Tuula Anttonen on valmistunut kuvataiteilijaksi Ranskassa, Bourgesin École Nationale des Beaux Artsista. Human Contacts on hänen 12. yksityisnäyttelynsä. Merkittävimmät viimeaikaiset osallistumiset yhteisnäyttelyihin ovat Mäntän Kuvataideviikot 2010 ja Taidemaalariliiton 80-vuotisjuhlanäyttely Amos Anderssonin taidemuseossa 2009. Anttosen teoksia on mm. Suomen valtion ja Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa. Näyttelyä on tukenut Valtion kuvataidetoimikunta ja Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta.

Klikkaa kuvat suuremmiksi